Відділ освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури та туризму Стрижавської селищної ради

У 2022 році виповнюється 26 років від дня ухвалення Конституції України

В Україні 28 червня відзначають державне свято - День Конституції.

Сьогодні виповнюється 26 років з дня ухвалення Основного Закону. Цьогоріч Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану. 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію. Конституція — це оберіг нашої державності. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Конституція є живою, коли вона реально діє, громадяни користуються своїми правами та виконують обов'язки перед державою. Сьогодні ми захищаємо свої права та свободи від ворога. І немає сумнівів, що наша Конституція все здолає та переживе. Бажаємо миру та процвітання нашій країні! Слава Героям!

Цікаві факти про Конституцію України

Крім чинної на сьогодні Конституції, в історії України було ще 4 аналогічні документи:

  1. конституція Пилипа Орлика 1710;
  2. конституція УНР, ухвалена 29 квітня 1918 року;
  3. конституція ЗУНР, ухвалена 13 листопада 1918 року;
  4. тимчасова конституція Карпатської України 15 березня 1939 року.

Процес підготовки Конституції України тривав шість років — з 1990 до 1996 року. Упродовж цього часу було запропоновано 15 проектів документа.

Гострі дискусії точилися щодо повноважень між гілками влади, символікою, приватною власністю, а також статусом Республіки Крим та російською мовою.

Президент України Леонід Кучма не був присутнім на засіданні парламенту. Він дивився його у кабінеті у прямому ефірі. Проте за кілька хвилин до остаточного рішення прийшов до сесійної зали. Кучма назвав цю подію історичною.

Найменший екземпляр основного Закону України розміром 2×3 см. Його створив художник Ігор Степанов у 2011 році. У ній 160 сторінок, а вага — 15 грамів.

Під час підготовки до другого читання в документ внесли близько шести тисяч поправок. Усі три місяці комісія працювала над проектом без вихідних з 9 ранку та до 10 вечора.

Перші слова тодішнього голови Верховної Ради Олександра Мороза після ухвалення Конституції 315 голосами були такими: Є Конституція!

Міжнародна спільнота схвалила Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

Корисні посилання