Відділ освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури та туризму Стрижавської селищної ради

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Сьогодні, 24 серпня, один з найвидатніших свят нашої країни – День Незалежності України. Цього року відзначається 31 рік нашої свободи. Усі ці роки наша держава бореться за свою свободу та незалежність, стикаючись з великими перешкодами, проте долає їм мужньо та з високо піднятою головою.

Дата 24 серпня була обрана, опираючись на день, коли було схвалено Акт проголошення Незалежності України. Проте історія Дня Незалежності має глибоке коріння, що відносить нас у далекі часи, коли українська нація ще перебувала під окупацією радянського режиму. Історія започаткування свята В часи холодної війни, особливо після вбивства Степана Бандери 15 жовтня 1959 року, українська діаспора на Заході спонсорувала святкові заходи до події “День незалежності України”, що відзначався закордонними українцями 22 січня — в річницю Акта Злуки. Українська громадськість лобіювала участь на таких заходах урядових представників різних рівнів та видання мерами прокламацій про позначення 22 січня “Днем незалежності України” на теренах місцевих громад.

Після розпаду Радянського Союзу республіки, що були в його складі, почали проголошувати свою незалежність. Така доля торкнулася і України, тому 16 липня 1990 року Верховна Рада РРФСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Цього ж дня парламент ухвалив рішення, що День Незалежності України відзначатиметься 16 липня.

17 березня 1991 року було проведено референдум і республіканське опитування на тему того, чи згодні громадяни країни, щоб Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України. Позитивно відповіли 80% опитаних.

Через місяць після цього стався “Серпневий путч” – подія, який відомий жителям нашої країни, як спроба позбавити влади Михайла Горбачова і повернути колишній державний лад. Внаслідок цих подій 24 серпня 1991 року був прийнятий “Акт проголошення незалежності України”. Влада порахувала цю дію необхідною на тлі державного перевороту в СРСР.

1 грудня 1991 року відбувся референдум, де українці підтримали проголошення незалежності. А 20 лютого 1992 року Верховна Рада перенесла святкування Дня Незалежності з 16 липня на 24 серпня.

У поточному 2022 році Україна відзначає 31 День Незалежності, проте святкувати в цьому році ніхто не збирається, тому що в країні йде війна, яку розпочала Російська Федерація. “Під час важливих для українців свят – Дня Державного прапора і Дня Незалежності – кожен із нас повинен з особливою увагою поставитися до громадської та власної безпеки. Адже за шість місяців повноцінної війни ворог продемонстрував свою цинічну політику щодо мирного населення. Майже щодня з боку РФ відбуваються запуски ракет, удари по цивільній і житловій інфраструктурі, що спричиняють загибель людей, руйнування та пожежі. Від них потерпають міста і села в будь-якому куточку України”, – йдеться в повідомленні.

У СБУ зазначили, що ворога особливо зачіпає незламність українських захисників та нашпатріотизм. Тож, зважаючи на тяжіння росіян до символізму, провокацій можна очікувати і в найближчі святкові дні.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

Корисні посилання