Відділ освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури та туризму Стрижавської селищної ради

У Стрижавці з'явиться новий об'єкт культурної спадщини

Незабаром​ і в громаді розпочнеться реставрацію унікального обеліска, встановленого на місці поховання 49-х османських воїнів , які брали участь у російсько-турецькій війні 1877-1878 років.

У Стрижавці під час тих подій знаходилася лікарня для військовополонених. Чимало турецьких солдатів померли тут від отриманих у боях ран.

Місцеві жителі відмовлялися ховати мусульман на християнських кладовищах. Тоді граф Тадеуш Ґрохольський виділив частину своєї землі, подбав, щоб місце обрамили зеленими насадженнями, і замовив у Константинополі пам’ятник із написами староосманською мовою.

За шляхетний вчинок у 1889 році султан Абдул-Гамід ІІ вшанував Тадеуша Ґрохольського орденом Меджида І-го класу, яким зазвичай нагороджували іноземних дипломатів та голів держав.

Нині реставрацію історичного поховання на території Стрижавки взяли під опіку нащадки графа. Коштом спеціальної стипендії Генрика та Майї Ґрохольських цьогоріч розпочнуться роботи з відновлення обеліска.

Нещодавго голова Стрижавської територіальної громади Михайло Демченко зустрівся з паном Генриком і для того, щоб узгодити деталі майбутнього проєкту. Участь в обговоренні взяв також директор Музею Вінниці Олександр Федоришен та перший заступник директора департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради Євген Совінський.

Наразі ми маємо ескізний проєкт ремонтно-реставраційних робіт і, сподіваюсь, найближчим часом розпочнемо його втілення.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

Корисні посилання