Відділ освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури та туризму Стрижавської селищної ради

1 червня - Міжнародний день захисту дітей

Щороку в перший день літа, 1 червня, у всьому світі святкується Міжнародний день захисту дітей. Рішення про створення такого свята було прийнято під час сесії Міжнародної демократичної федерації жінок 1949 року в Парижі. Заснування такого дня ініціювали через те, що в багатьох країнах світу залишилося чимало дітей без батьків та даху над головою після Другої світової війни.

Вперше Міжнародний день захисту дітей відсвяткували в 50 країнах вже наступного 1950 року. Відтоді подія стала однією з наймасштабніших у всьому світі. Головна мета свята - привернути увагу громадськості, урядових установ та організацій до проблем, що спрямовані на реалізацію різноманітних заходів для забезпечення добробуту дітей в світі.

Через 10 років, в листопаді 1959 року Організація об'єднаних націй прийняла Декларацію прав дитини, де були сформульовані десять принципів, що визначають дії всіх, хто відповідає за реалізацію прав дітей, і яка мала на меті забезпечити їм щасливе дитинство. У преамбулі Декларації зазначається, що кожна людина має володіти усіма правами і свободами без національних, расових, релігійних, політичних та інших переконань, соціального і майнового становища.

Рівно через 30 років, 20 листопада 1989 року, Генасамблея ООН одноголосно прийняла Конвенцію ООН про права дитини. Цей документ став першим і основним обов'язковим міжнародно-правовим документом, що присвячений широкому спектру прав дитини. Документ містить 54 статті. В Україні Конвенція ООН про права дитини набрала чинності з 27 вересня 1991 року.

Цьогоріч в Україні Міжнародний день захисту дітей відзначається в умовах дії воєнного стану. За даними ювенальних прокурорів, унаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в Україні постраждало щонайменше 689 дітей, зокрема загинули 243 дитини, ще 446 були поранені. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених та визволених територіях.

Від чого потрібно захищати дітей, ми тепер розуміємо ще глибше.

Війна обкрадає їх першими — забирає безтурботність і змушує миттєво дорослішати. Це помітно у поглядах, розмовах і мріях.

Вони змінилися всього за кілька місяців.

Але незмінними, попри все, залишились права наших дітей — на освіту, здоров'я, родинне піклування.

У Стрижавській громаді нині зростають понад 3700 дівчаток і хлопчиків, а 260 переїхали сюди на тимчасове проживання з інших регіонів.

Усі вони — наші, рідні!

Кожній дитині гуртом створюємо умови для гармонійного розвитку.

Нехай усі малюки зростають у любові та безпеці, здорові, усміхнені і щасливі під мирним небом України!

Голова Стрижавської територіальної громади Михайло ДЕМЧЕНКО

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

Корисні посилання