Відділ освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури та туризму Стрижавської селищної ради

14 жовтня - День захисників і захисниць України

Це велике державне свято, яке покликане вшанувати всіх тих героїв та героїнь, які мужньо захищають нашу рідну Батьківщину від ворогів

  • Сьогодні вітаємо усіх військовослужбовців України. Прийміть вітання з найкращими побажаннями: добра, світлого настрою, професійних успіхів!

Історія свята Після початку російсько-української війни у 2014 році постала потреба заснувати день для вшанування всіх, хто став на захист України. Одночасно з цим в Україні тривав процес декомунізації та відмови від усього радянського. Тому у 2014 році на заміну 23 лютого — Дня захисника вітчизни, президент запровадив День захисника України.

Дату обрали невипадково - 14 жовтня також святкують Покрову Пресвятої Богородиці та День українського козацтва, тож у цей день українське військо вшановували історично. Також 14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії — військово-політичної формації українського визвольного руху.

З 2015 року 14 жовтня день офіційно зробили державним святом та вихідним.

14 липня 2021 року парламент змінив колишню назву свята на День захисників і захисниць України. Колишня назва не в повному обсязі передавало його суть і зміст. Адже поруч із чоловіками-захисниками країни, її захищають також і жінки. Використання коректних назв дозволяє адекватно відобразити роль обох статей — і жінок, і чоловіків у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України.

Кого треба і кого точно не треба вітати з цим святом В сучасній Україні в цей день вітають тих, хто причетний до захисту країни. В першу чергу це військові — і чоловіки, і жінки. Окрім того, доречно вітати всіх, хто причетний до оборони України в той чи інший спосіб:

рятувальники; медики; добровольці; правоохоронці; волонтери та навіть просто люди, які постійно роблять свій вклад у зміцнення обороноздатності нашої держави.

В Україні цього року масштабних заходів до свята не заплановано — за зрозумілих причин. Святкувати будемо вже після нашої Перемоги.

Натомість в рамках Всесвітньої компанії #DefendingUkraine мітинги на честь Дня захисників та захисниць пройдуть у 50 містах різних країн світу.

Шановні захисники і захисниці України! Ви наші захисники,опора держави. Спокій наших будинків, спокій близьких у ваших надійних, сильних руках. Ви довели, що є достойними нащадками українського козацтва. Щиро зичимо вам міцного здоров’я, незламного духу та мирного неба! Сердечно вітаємо всіх із особливим Днем для українців – святом Пресвятої Покрови – єдиним релігійним святом, яке є одночасно національно-патріотичним та державним. У сьогоднішніх нелегких обставинах життя українського народу ми просимо Пресвятої Владичиці її Покрову над нами. Бажаю усім нам козацьких вчинків, звитяг і глибокої духовності. Нехай прагнення відстоювати свою волю та незалежність і надалі буде неодмінною рисою українців.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}

Корисні посилання